weblogo.GIF (22457 bytes)

 

 

 

 

De historie van consumptie-ijs

Lang vůůr het consumptie-ijs bekend was, maakte de mens al gebruik van ijs om spijzen en dranken te koelen. Vooraanstaande Grieken en Romeinen lieten sneeuw en ijs van de bergtoppen naar beneden brengen voor bet koelen van gerechten en dranken. Dit gebeurde al vůůr het jaar nul. Nu had dit natuurlijk nog weinig te maken met het ons bekende consumptie-ijs. De spijzen werden met behulp van sneeuw en ijs gekoeld, "ijskoud" gemaakt, maar niet bevroren.

Recepten voor echt melk- en waterijs kwamen pas omstreeks 1280 na Chr. vanuit China in Europa terecht, meegebracht door Marco Polo. Er werd niet veel mee gedaan. Dit gebeurde pas, toen bekend werd, dat uit ijs en zout koudemakende mengsels gemaakt kunnen worden, waarmee werkelijk iets bevriezen kan. Deze ontdekking kwam vermoedelijk omstreeks 1500.

Het zal omstreeks deze tijd zijn geweest, dat de kunst van het maken van een sorbet zich uit ArabiŽ, via Constantinopel naar het westen verbreidde. In elk geval staat vast, dat Catharina de Medici, een Italiaanse prinses, in 1550 op een reis van ItaliŽ naar Frankrijk een recept voor het bereiden van consumptie-ijs bij zich had. En een poosje later was het een zekere Couteaux, die in Parijs een soort ijs maakte en verkocht.

Op een banket, gegeven door Koning Karel 1 van Engeland (omstreeks 1635), werd voor het eerst "cream-ice" (roomijs) opgedist, gemaakt door een Franse kok, die, volgens het verhaal een opslag van 500 Pond per jaar kreeg, indien hij zijn ijs exclusief voor de koning zou bereiden en het recept voor iedereen zou geheimhouden. Na enige tijd viel Karel in ongenade bij het volk en werd in 1649 onthoofd. Maar de bereidingswijze was inmiddels al lang hier en daar bekend. Want de kok, genaamd DeMirco, had zijn belofte niet gehouden

Rondom 1660 werd in het Cafť "Procope" te Parijs ijs geserveerd gemaakt door de Italiaan Procopio Cutelli en in diezelfde tijd genoot men aan het hof van Lodewijk XIV van ijs in zeer verschillende vormen, vermoedelijk ook volgens Italiaanse receptuur.

Langzamerhand verbreidde het ijsverbruik zich naar de hoven van de Europese koningen, naar de woningen van rijke en machtige lieden en rondom 1780 bevatten vele toonaangevende Franse kookboeken enige recepten voor consumptie-ijs. Toch bleef het ijs heel lang een soort luxe, gereserveerd voor feestelijke gelegenheden en alleen bereikbaar voor welgestelde mensen. Het duurde nog lang voor het ijs in bredere kring bekend en geliefd werd.

Steeds zijn het vooral Italiaanse ijsbereiders, afkomstig uit Napels, SiciliŽ en VenetiŽ geweest, die meesters waren in de kunst van smakelijk ijs bereiden.

De ijsbereiding raakte ook in Amerika bekend. In 1774 werd door Phillip Lenzi in een New Yorkse krant geadverteerd met consumptie-ijs

De echtgenote van US president James Madison serveerde ijs op een feest in 1813.

 

Johnsons Patent freezer.GIF (11599 bytes)

Johnson Patent Ice Cream Freezer  anno 1848
De eerste gedocumenteerde ijsmachine is ruim 150 jaar geleden uitgevonden door Nancy Johnson en gepatendeerd als de "Johnson Patent Ice Cream Freezer".

In 1846 werd in Amerika door Nancy Johnson een simpele handbediende ijsmachine uitgevonden. Hierbij werd al draaiend in een pekelbad een cilinder met ijscompositie bevroren. Een soortgelijke machine werd gepatenteerd op 30 mei 1848 door Young die deze machine de "Johnson Patent Ice Cream Freezer" noemde.

Bron: University of Guelph

whitemountainf643020.jpg (5195 bytes)

Nu

White Mountain 4 Qt
anno 2001
Het basisprincipe is nog hetzelfde: in een cilinder, die in  een omgeving met ijsscherven, die dmv zout tot smelten worden gebracht en voor een lage temperatuur zorgt,  in deze cilinder wordt een roerwerk bewogen die de mix roert en schraapt

wm_moving.gif (26358 bytes)wmprinc.jpg (18267 bytes)

Het hiernaast afgebeelde apparaat wordt nog steeds verkocht om voor huishoudelijk gebruik ijs te fabriceren

Gebruikte Machines ] AZ ] Milkshakemachines ] [ Geschiedenis ] Carpigiani ] Coldelite ] Onderdelen ] Andere merken ] Historische ijsmachines ]

   email9c.gif (20906 bytes): info@zeegers.com

 

Zeegers Koeltechniek

Nova Zemblastraat 2

7942 HV Meppel

Telefoon: 0522-260777

Fax: 0522-254171

De afbeeldingen en beschrijvingen dienen te worden gezien als globale informatie

Alle genoemde prijzen zijn exclusief BTW en onder voorbehoud .

                    Carpigiani is een handelsmerk van Carpigiani spa Via Emilia 45  Bologna Italy 

                    Coldelite is een handelsmerk van Coldelite spa Via Emilia 45/A Bologna Italy            

                    Cattabriga is een handelsmerk van Cattabriga spa Via Emilia 45/A Bologna Italy

                    Primastar Self Service is een handelsmerk  van Primastar Via Emilia 45/A Bologna Italy

        

         Bijgewerkt op: 20-04-2012

 

          naar occasionlijst